DEN HAAG - De VVD vindt dat Nederlandse F-16's die helpen het vliegverbod boven Libië te handhaven, ook gronddoelen kunnen aanvallen. Voorwaarde is wel dat de NAVO daartoe besluit.

Dat heeft VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke dinsdag gezegd. Het kabinet sluit uit dat Nederland doelen in Libië bombardeert.

Ten Broeke wijst erop dat de VN-resolutie over militaire actie tegen Libië ruimte geeft voor aanvallen op militaire objecten op de grond, als die een rechtstreeks gevaar vormen voor burgers.

NAVO

Daarom kan de NAVO besluiten bij de handhaving van het vliegverbod daartoe over te gaan. Als de NAVO besluit tot bombarderen van doelen op de grond, kan Nederland daar nog wel van afwijken, zegt Ten Broeke, maar dan moet het kabinet daarvoor duidelijke redenen aanvoeren.

Nederland heeft al laten weten mee te willen doen aan de handhaving van het vliegverbod, maar sluit het aanvallen van gronddoelen dus uit. Waarschijnlijk woensdag ontvangt de Tweede Kamer een brief over de bijdrage van Nederland. Het kabinet wil ook rekening houden met de uitkomsten van politiek topoverleg over de situatie in Libië dat dinsdag in Londen plaatsheeft.

Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten