DEN HAAG - Het kabinet stuurt waarschijnlijk pas woensdag een brief naar de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie om het vliegverbod boven Libië te controleren.

Aanvankelijk was toegezegd die brief afgelopen weekeinde of maandag te versturen.

Maar volgens een woordvoerder van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken moet eerst de besluitvorming van de NAVO van afgelopen weekeinde zorgvuldig in de brief worden verwerkt. Het kabinet wil daarin bovendien rekening houden met de uitkomsten van het politieke topoverleg dinsdag in Londen over de situatie in Libië.

Ministers van Buitenlandse Zaken van zeker 35 landen komen daarheen. Volgens de NAVO, die de leiding van de militaire operaties in Libië heeft overgenomen, zal tijdens de conferentie het ''algemene politieke kader'' voor de operaties worden afgesproken.

Evacuatie

Rosenthal was van plan dinsdag ook naar Londen te gaan. Maar hij kan niet, omdat hij in de Tweede Kamer moet zijn voor het debat over de mislukte evacuatie met een marinehelikopter uit Libië. De Nederlandse ambassadeur in Londen zal nu naar de conferentie gaan.

Nederland doet al met zes F-16-gevechtsvliegtuigen en onder meer een tankvliegtuig mee aan de handhaving van het wapenembargo tegen Libië. Het kabinet wil die toestellen ook inzetten om het vliegverbod boven het Noord-Afrikaanse land te controleren.

Rosenthal en zijn collega Hans Hillen van Defensie zullen in een zogeheten artikel 100-brief de precieze afspraken daarover opsommen. Vrijdag maakte het kabinet duidelijk dat de Nederlandse F-16's geen doelen op de grond zullen bestoken of anderszins bombardementen zullen uitvoeren.