DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft grote twijfels, maar voorstanders van het elektronisch patiëntendossier (EPD) benadrukken maandag de voordelen ervan.

Dinsdag moet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Senaat zien te overtuigen van nut en betrouwbaarheid van het EPD, het systeem waarmee artsen en andere zorgverleners informatie over patiënten en medicijngebruik kunnen uitwisselen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale agenda) toont zich in NRC Handelsblad voorstander. Ze ziet het als een grote stap voorwaarts, en rept van een pragmatische, veilige en patiëntgerichte aanpak.

Kroes stelt: ''Betere zorg is grotendeels gebaseerd op betere informatie, digitale informatie. Tijdige, complete en accurate medische informatie redt levens, als deze op het juiste moment bekend is bij de juiste mensen. Een digitaal patiëntendossier is hierbij cruciaal.''

Voorbeeld

Volgens de VVD-prominent wordt overal in Europa gewerkt aan oplossingen om mensen toegang te geven tot hun essentiële medische gegevens. De Nederlandse aanpak met het EPD is daarbij volgens haar een voorbeeld.

''Nederland is een Europees gidsland in modernisering en kwaliteit van de zorg en de implementatie van ICT-toepassingen. Het EPD past in deze traditie.''

De KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) houdt de senatoren voor dat de gegevens in het EPD voor zorgverleners, onder wie de apothekers, cruciaal zijn om iemand de juiste behandeling en medicatie te kunnen geven.

Schijnveiligheid

De door de Eerste Kamer gewenste bescheiden start van het EPD, met alleen gegevens over medicijnen, wijzen de apothekers af. Zij reppen van ''schijnveiligheid'' die dat zou bieden en vinden het van belang dat ook andere informatie, zoals bijvoorbeeld labwaarden, voorhanden is.