DEN HAAG - Een onafhankelijke commissie zou binnen het CDA aan de slag moeten om samen met de nieuwe partijvoorzitter de interne organisatie flink op de schop te nemen en de koers van de partij te vernieuwen.

Die vernieuwing kan niet geloofwaardig van de zittende besturen en bestuursleden komen.

Dat stellen tientallen CDA'ers in een resolutie die zaterdag tijdens het partijcongres in Den Haag in stemming wordt gebracht.

Onder de indieners zijn het huidige Eerste Kamerlid Rob van de Beeten en oud-Tweede Kamerlid Jos Hessels. De resolutie stelt dat het CDA ''al geruime tijd in een existentiële crisis verkeert''.

Verloren

Het CDA heeft vier verkiezingen op rij verloren. De indieners van de resolutie vinden dat het partijbestuur niet in staat is gebleken een passend antwoord te formuleren om kiezers terug te winnen.

Ook heeft het bestuur volgens hen te weinig gedaan met de kritische evaluaties die vorig jaar zijn geschreven door de commissie-Frissen en de jongerenorganisatie van de partij, het CDJA. Volgens de resolutie heeft ''de christendemocratie nieuw profiel en inhoud'' nodig.

Niet afdoende

De critici beschouwen het aangekondigde aftreden van het dagelijks bestuur van het CDA niet als afdoende. Zaterdag wordt tijdens het congres de uitslag bekendgemaakt van de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter. Dan wordt ook een aantal andere plaatsen in het bestuur volgens planning ingevuld. De overige plekken volgen later dit jaar.

Tijdens het CDA-congres zijn er ook leden die via een resolutie waarschuwen voor de forse gevolgen van de bezuiniging van het kabinet op het passend onderwijs, de extra hulp aan leerlingen die bijvoorbeeld door een handicap moeilijk meekomen op school. De leden roepen op er alles aan te doen om de bezuiniging langzamer door te kunnen voeren.