AMSTERDAM - Ondanks het negatieve oordeel over de ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Defensie Hans Hillen (CDA) hoeven hun partijen deze week in de peiling geen zetels in te leveren.

Het CDA blijft op zeventien staan en de VVD stijgt zelfs met een zetel naar 32 zetels, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond op peil.nl.

De gedoogcoalitie heeft hierdoor precies de helft van het aantal Kamerzetels. In het parlement bezetten VVD, CDA en PVV nu 76 plekken. De SP wint een virtuele zetel, en GroenLinks en 50 Plus moeten er beide een inleveren.

Beide ministers oogsten veel kritiek vanwege de mislukte evacuatie van Defensie in Libië en de nasleep daarvan. Zaterdag bleek al uit een peiling van De Hond dat 59 procent het niet eens is met de stelling dat de ministers moeten aftreden.

Waardering

In de waarderingscijfers zijn de ministers er echter wel flink op achteruitgegaan. De waardering wordt berekend door het percentage dat negatief over een minister oordeelt af te trekken van het percentage dat positief oordeelt.

Het waarderingscijfer voor Rosenthal daalde van -19 procent twee weken geleden naar -32 procent nu. Hillen daalde van -23 naar -37. Premier Mark Rutte (VVD) blijft onverminderd populair. Zijn waarderingscijfer steeg van 47 naar 49.