HILVERSUM - Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA vinden de verwarring die vrijdag ontstond over de vraag of Nederland wel of niet zou meedoen aan bombardementen op Libië ongelukkig.

De Kamerleden Henk Jan Ormel (CDA) en Frans Timmermans (PvdA) zeiden dat zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed

Vrijdag na afloop van de ministerraad liet minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de mogelijkheid open dat Nederland zou kunnen bijdragen aan het handhaven van een no fly-zone plus, een vliegverbod waarbij ook acties richting de grond mogelijk zijn.

Stammenoorlog

Vicepremier Maxime Verhagen sloot later uit dat Nederland doelen op de grond zal bestoken. Premier Mark Rutte zei in Brussel ook dat ons land niet zal bombarderen.

Ormel maakte duidelijk op dit moment niets voor bombardementen te voelen. Volgens hem dreigt een stammenoorlog in Libië en moet de internationale gemeenschap bezien wat zijn rol is. ''In hoeverre kiezen we partij voor één stam'', vroeg hij zich hardop af.

Voldoende steun

In de Tweede Kamer is er voldoende steun voor het kabinetsvoornemen om in NAVO-verband na het controleren van het wapenembargo tegen Libië ook bij te dragen aan het handhaven van het vliegverbod.

Mogelijk nog dit weekeinde stuurt het kabinet een brief aan de Kamer met daarin de precieze afspraken.

Profiel Libië

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten op onze special