DEN HAAG - Oppositiepartij PvdA blijft nog met vragen zitten over de mislukte evacuatie in Libië, ook nu het kabinet vrijdagavond laat een groot aantal schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer beantwoordde.

''Cruciaal blijft de vraag waarom het nodig was om met enige haast, overhaast bijna, de ingenieur van het bedrijf Royal Haskoning uit Libië weg te halen'', reageert PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zaterdag.

Dinsdag is het debat met het kabinet over de mislukte evacuatie, waarbij de bemanning van de Nederlandse helikopter werd aangehouden en ruim anderhalve week werd vastgehouden in Libië.

Timmermans respecteert het besluit van de medewerker van Royal Haskoning om niet zijn versie van de gebeurtenissen te komen vertellen in het parlement.

Geen publiek figuur

''Ik kan me voorstellen dat zo iemand geen publiek figuur wil worden.'' Hij hoopt maandag nog meer informatie te kunnen halen uit een vertrouwelijk stuk voor Kamerleden van Royal Haskoning.

Ook voor D66 blijven er vragen. ''De cruciale vraag blijft waarom de evacuatie op dat moment moest en waarom er niet gewacht is op informatie van de inlichtingendienst'', aldus D66-Kamerlid Wouter Koolmees zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Helderheid

Wat PvdA en D66 betreft dient er eerst ''volstrekte helderheid'' te zijn over alle aspecten rond de mislukte evacuatie voordat er gepraat kan worden over de uitbreiding van de Nederlandse militaire taken in Libië. Nederland helpt nu mee om daar het wapenembargo te controleren. Het kabinet wil ook bijdragen aan het bewaken van het vliegverbod boven Libië.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel stelt dat opgepast moet worden dat Kamerleden zich tot in de kleinste details buigen over een militaire operatie. ''We kunnen de hele operatie tot in detail uitpluizen, maar wat ons betreft zijn de belangrijkste vragen beantwoord. Dinsdag is het debat om een politiek oordeel te geven.''

Lees al het nieuws over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees all tweets over dit onderwerp op NUlive