AMSTERDAM - In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op nieuwe onrust rond hulporganisatie SNV.

Zaterdag bleek uit onderzoek door de Volkskrant dat SNV in 2009 opdrachten heeft gegund aan familie en vrienden.

Het ging om advieswerk, een ICT-project en vertaalopdrachten.SNV heeft maatregelen genomen, maar wil niet zeggen welke dat zijn en hoeveel geld er gemoeid was met het gegunde werk.

Reactie

''Geen enkele organisatie is perfect. Dat geldt ook voor SNV'', aldus directeur Dirk Elsen in een reactie aan de Volkskrant.

''Ook wij maken fouten. Ons interne controlesysteem is mede ingericht op het signaleren daarvan, zodat dat bijgestuurd kan worden." Elsen betreurt het dat er vooral aandacht is voor wat er misgaat bij SNV en dat er nauwelijks aandacht is voor de goede resultaten.

Hoge salarissen

SNV kwam vorig jaar in opspraak over de hoge salarissen van de directie en de langdurige weigering om die onder de norm van 124.000 euro bruto per jaar te brengen.

De Tweede Kamer was daar woedend over. Onder politieke druk heeft de SNV-top besloten de salarissen te verlagen.

'Door en door rot'

Na de nieuwe onthulling is voor PVV, PvdA en SP de maat vol. Volgens PVV-Kamerlid Johan Driessen is SNV ''door en door rot''. ''SNV stapelt de ene misstand op de andere: een duur etentje in een Brussels vijfsterrenhotel, een business class snoepreisje naar Aruba en torenhoge directiesalarissen.''

Hij wil dat staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) de subsidiekraan dichtdraait. SNV ontving vorig jaar nog ongeveer 90 miljoen euro aan subsidie.

PvdA

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers wil dat de directie en raad van toezicht van SNV onmiddellijk opstappen. ''Elke keer denk je, het kan niet gekker. Maar dan krijgen ze het toch weer voor elkaar.''

Ze noemt het ''schandelijk'' dat SNV voor de zoveelste keer in opspraak raakt en de top daaruit geen conclusies trekt.

Dikkers wil Knapen dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer bewegen in actie te komen. Ook SP-Kamerlid Ewout Irrgang vraagt zich af hoe lang Knapen de SNV-top nog blijft steunen.

Politieke druk

Dikkers erkent dat Knapen de top van SNV niet kan wegsturen. Ze hoop dat met politieke druk de directie en raad van toezicht zelf tot inzicht komen. SNV is een onafhankelijke internationale ontwikkelingsorganisatie, opgericht in Nederland in 1965.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat het om een eigen verantwoordelijkheid van SNV gaat. Wel heeft het eerder deze week, in aanloop naar de publicatie van de Volkskrant, uitleg gevraagd aan SNV over de kwestie.