AMSTERDAM - Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) spreekt tegen dat Nederlandse F-16's bombardementen gaan uitvoeren op gronddoelen in Libië. "We gaan niet bombarderen", zei Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad.

Kort daarvoor had minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) juist gezegd dat bombardementen wel tot de mogelijkheden behoren.

"We bekijken of er ook acties richting de grond komen", zei hij. Rosenthal refereerde aan plannen voor een 'no-flyzone plus'.

Ongelukkige formulering

Volgens een woordvoerder van Rosenthal was het 'waarschijnlijk een ongelukkige formulering' van de minister. Bombardementen van gronddoelen door Nederlandse F-16's zijn uitgesloten, bevestigt de woordvoerder. De straaljagers mogen zich alleen richten op andere vliegtuigen.

Verhagen wilde niet verder op de kwestie ingaan. Hij verwees naar de officiële brief aan de Tweede Kamer over de uitbreiding van de Libië-missie, waar het kabinet dit weekeinde mee denkt te komen.

"Daarin wordt precies aangegeven op welke wijze wij gaan bijdragen", zei Verhagen op vragen van journalisten.

Bescherming burgerbevolking

Voor Nederland blijft gelden dat de bescherming van de burgerbevolking in Libië centraal staat, zei Verhagen. Het doel van een bijdrage aan het handhaven van het vliegverbod is ''nadrukkelijk niet'' de omverwerping van het regime van Kaddafi, al blijft het kabinet wel van mening dat zijn regime alle legitimiteit heeft verloren en zo snel mogelijk moet vertrekken.

Het KDC-10 tankvliegtuig van de luchtmacht kan worden ingezet om gevechtsvliegtuigen van andere landen van brandstof te voorzien. Volgens Verhagen hoort het bij de normale inzet van het tankvliegtuig dat Nederland andere landen in staat stelt hun bijdrage aan het vliegverbod te leveren.

Akkoord

Eerder deze week ging de Tweede Kamer al akkoord met een Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie die ervoor moet zorgen dat er geen wapens naar Libië worden gesmokkeld.

Het kabinet wilde toen nog niet meedoen aan de missie die het vliegverbod boven Libië handhaaft, omdat de NAVO het daarover oneens was. Donderdag bereikte de NAVO alsnog overeenstemming.

Alles over de situatie in Libië op onze Midden-Oosten-special

Bekijk alle twitterberichten over dit onderwerp op NUlive