BRUSSEL - De EU-top vrijdag in Brussel heeft het licht op groen gezet voor een stresstest voor Europese kerncentrales. De tests worden niet verplicht.

De Europese leiders beraadden zich over de gevolgen van de problemen met een Japanse kerncentrale.

Zij vragen de bevoegde Europese autoriteiten gemeenschappelijke richtlijnen voor zo'n veiligheidstest op te stellen. ''Er is nog niets afgesproken over de periode waarin de tests kunnen worden uitgevoerd'', aldus premier Mark Rutte.

Hij uitte echter de verwachting dat de tests snel kunnen plaatsvinden. Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) sprak al over de tweede helft van dit jaar. Ze worden uitgevoerd door de nationale toezichthouders.

Alle landen

Rutte liet er geen twijfel over bestaan dat alle Europese landen met kerncentrales dergelijke tests gaan uitvoeren. Ze zullen de resultaten van de onderzoeken openbaar moeten maken. De premier verzekerde dat er in Nederland meteen zal worden gehandeld als hier problemen aan het licht komen.

De EU-staten vinden dat ook in buurlanden van de unie en wereldwijd dergelijke tests moeten worden uitgevoerd. Met een stresstest is vast te stellen hoe het staat met de veiligheid van kerncentrales onder uitzonderlijke omstandigheden.