AMSTERDAM - De deal tussen leiders van de eurozone over een tijdslijn voor het vullen van een permanent noodfonds voor de muntunie zal de markten geruststellen, stelt de Luxemburgse premier en voorzitter van de top van EU-landen Jean-Claude Juncker vrijdag.

"De manier waarop we hebben besloten storting van kapitaal voor het fonds te organiseren - en de indien nodige aanvullende kapitaalgaranties - zal in de ogen van de financiële markten als een bruikbare oplossing gezien worden", zegt hij op weg naar de tweede dag van de eurotop.

Wensen

Om tegemoet te komen aan de wensen van Duitsland, besloten de Europese leiders donderdag om het noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) genoemd, geleidelijker dan eerder voorgenomen te vullen met een totaalbedrag van EUR80 miljard.

De inleg zal in de loop van vijf jaar worden betaald, maar de regeringsleiders zeiden dat de effectieve leencapaciteit van het fonds onverminderd op EUR500 miljard zal komen.

Om 12.10 uur staat de euro op $1,4159 tegen $1,4192 donderdag om 18.00 uur, toen de uitkomst van de vergadering nog niet bekend was.