DEN HAAG - Nu de NAVO het commando over de handhaving van het vliegverbod boven Libië overneemt, wordt de uitbreiding van de Nederlandse inzet bij de militaire acties een ''draagbare beslissing''.

Dat zei minister Hans Hillen (Defensie) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Zijn collega Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is blij met het besluit van de NAVO. ''We willen nu zo snel mogelijk meedoen", zei hij.

Het kabinet zal de Tweede Kamer vrijdag nog in een aparte brief informeren over de Nederlandse inzet bij de naleving van het vliegverbod. Naar verwachting zal de Tweede Kamer hier begin volgende week over debatteren.

Eerder al stemde de Kamer in met het handhaven van het wapenembargo tegen Libië.

Tweede Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt in principe het voornemen van het kabinet om de Nederlandse inbreng in Libië uit te breiden.

Naast regeringspartijen VVD en CDA lieten oppositiepartijen GroenLinks en ChristenUnie vrijdag weten ook positief te staan tegenover Nederlandse hulp bij de handhaving van het vliegverbod boven Libië om daarmee burgers te beschermen.

De PvdA meldde eerder al dat zij steun zou geven aan zo'n voorstel.

Mandaat

''Hoe eerder we ingrijpen, hoe beter", zei Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij vroeg zich openlijk af wat het mandaat wordt dat de Nederlandse F16-piloten meekrijgen. ''Als ze alleen rondjes mogen vliegen, schiet dat nog weinig op."

Het CDA en GroenLinks lieten zich inhoudelijk nog niet uit over het voornemen van het kabinet. ''Ieder verzoek van het kabinet over uitbreiding van de missie moet zorgvuldig worden gewogen", stelde Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA).

''De aanwezigheid van Nederland is niet per direct noodzaak. Maar als het kabinet een klemmend verzoek doet nog voor het weekend hierover te willen debatteren, ben ik daartoe bereid."

Ormels collega Arjen El Fassed van GroenLinks wacht eveneens het verzoek van het kabinet geduldig af. ''Er is geen superhaast bij de Nederlandse bijdrage", stelde hij. ''We wachten de brief af en zullen het verzoek tot uitbreiding van de missie zorgvuldig behandelen."

Traag

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kan dat debat pas plaatsvinden nadat de Kamer met het kabinet heeft gesproken over de mislukte evacuatie met de Nederlandse helikopter in Libië en de rol van de inlichtingendienst MIVD daarbij.

Pechtold ergert zich aan de trage beantwoording van vragen over de mislukte evacuatie. Hij hekelde vrijdag minister Hans Hillen (Defensie) die volgens hem al over ''een brisant rapport'' over de rol van de MIVD beschikte toen hij eerder deze week met de Kamer sprak over deelname aan de acties in Libië.

''Je kunt deze zaken allemaal niet los van elkaar zien'', aldus Pechtold. Hij stelt dat bij hem de afgelopen dagen veel twijfel is gerezen over het optreden van Hillen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten