DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil geen andere manier om orgaandonoren te registreren en dus gaat Pia Dijkstra, D66-Tweede Kamerlid, zelf aan de slag.

Dijkstra kondigde donderdag aan dat ze een initiatiefwet gaat schrijven om het actief donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren.

Daardoor staan Nederlanders automatisch geregistreerd als donor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. Nu kunnen mensen uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn.

Maar dat levert volgens D66 niet voldoende nieuwe donoren op: elk jaar overlijden 150 mensen omdat er geen donororgaan is.

''Wij vragen mensen de keus vast te leggen of ze wel of niet donor willen worden. Dat voorkomt dat familie en vrienden op een heel moeilijk moment voor deze onmogelijke keus komen te staan'', aldus Dijkstra.

Positief

PvdA, SP en GroenLinks zijn positief over het plan, hoewel ze het niet op korte termijn aangenomen zien worden, omdat VVD, CDA en gedoogpartner PVV de huidige koers willen blijven volgen.

Dat weet Dijkstra ook. ''Maar de wet is er niet morgen. Het duurt wel een paar jaar'', stelt ze, hopend dat de partijen in die tijd tot een ander inzicht komen.

Gevraagd

Het CDA vindt dat mensen mag worden gevraagd hier iets over te zeggen. ''Maar als ze niet reageren, mag je daar niet automatisch een ja van maken'', aldus Margreeth Smilde (CDA).

ChristenUnie en SGP zijn ook tegen actieve donorregistratie. ''Het moet gaan om daadwerkelijk schenken, doneren, en dat kan niet zonder een uitdrukkelijk uitgesproken ja'', meent Kees van der Staaij (SGP).

Kramp

Schippers bespeurt een ''kramp'' en denkt dat het probleem niet is opgelost met een ander systeem. Zij wil meer geld steken in projecten in ziekenhuizen waardoor er meer donororganen beschikbaar komen.

''Wij zijn niet overtuigd dat actieve donorregistratie beter is. Wel weten we dat de praktijk in ziekenhuizen beter kan en dat daar winst is te halen.''

Volgens de minister staat er al jaren 33 miljoen op de begroting voor de mogelijke switch naar een nieuw systeem. ''Dat geld lijkt mij goed besteed voor intensievere proeven in ziekenhuizen.'' Deze zomer komt Schippers met een uitgewerkt plan.