DEN HAAG - De Tweede Kamer zal een spoeddebat houden over het afluisteren van voicemails van politici, ambtenaren en burgemeesters.

Deze week toonden journalisten van het tv-programma EenVandaag aan dat dit bij Vodafone-abonnementen op een eenvoudige manier te doen was.

Een verzoek voor een debat van de SP werd donderdag gesteund door de PvdA en de Partij voor de Dieren.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of de staatsveiligheid in gevaar is geweest.

Ook vindt hij het belangrijk om te weten of en hoe het gat is gedicht en of er te achterhalen is wie de mobiele telefoons heeft afgeluisterd.

Eerst wordt een brief gevraagd aan de ministers over de kwestie. Het is nog niet duidelijk wanneer het spoeddebat plaatsheeft.

Waarschuwing

Donderdag meldde TweeVandaag dat alle rijksambtenaren ongeveer twee maanden geleden voor het lek gewaarschuwd zijn door govcert.nl, een ict-dienst die overheidsorganisaties ondersteunt.

Ook blijkt EenVandaag op donderdag, een dag nadat de actualiteitenrubriek het lek openbaarde, opnieuw de voicemailbox te hebben kunnen beluisteren van minister Uri Rosenthal. Hij bleek een standaardcode te hebben gewijzigd naar een veel te voor de hand liggende eigen code, die de redactie snel geraden had.

Het tv-programma Nieuwsuur bracht donderdagavond alweer een nieuwe methode aan het licht om voicemails van Vodafone te beluisteren. Dat kan met een techniek die 'caller ID spoofing' heet en waarbij iemand het nummer van een Vodafone-klant kan aannemen en diens voicemailinbox kan bellen.

De directie van Vodafone beloofde in Nieuwsuur dat deze ''vorm van identiteitsdiefstal'' vrijdag niet meer mogelijk is. Het bedrijf onderzoek al langer methoden om spoofing tegen te gaan en heeft besloten om ''oplossingen voor maximale beveiliging versneld in te voeren.''