DEN HAAG - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) doet te lang over de beantwoording van schriftelijke vragen en verzoeken uit de Kamer en schuift te gemakkelijk zaken voor zich uit.

Een ruime meerderheid van de onderwijscommissie van de Tweede Kamer eist donderdag meer tempo.

Directe aanleiding voor de klaagzang van de commissie is het aangekondigde plan van aanpak van de minister op de PISA-cijfers, waarbij de prestaties van scholieren op het gebied van taal en exacte vakken internationaal worden vergeleken.

De commissie was half mei een actieplan beloofd. Nu blijkt echter dat de minister niet voor eind mei aan dat verzoek kan voldoen.

Strenge brief

De commissieleden stellen dat de minister niet voor het eerst laat is en houden daarom vast aan de afgesproken datum. Ook sturen ze een ''strenge'' brief aan Van Bijsterveldt.

Volgens Van Bijsterveldt vereist onderwijs echter zorgvuldigheid. ''Daardoor nemen sommige zaken meer tijd dan sommigen lief is", aldus de bewindsvrouw in een reactie op de kritiek vanuit de Kamer

''Daarbij gaat voor mij kwaliteit boven snelheid." Zoals eerder toegezegd aan de Tweede Kamer komt de minister in mei met het actieplan waarin onder meer de PISA-cijfers zijn verwerkt.