DEN HAAG - De Rotterdamse politicus Ronald Sörensen staat op de PVV-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Als Sörensen ook daadwerkelijk in de Eerste Kamer terecht komt dan zal hij vertrekken als raadslid van Leefbaar Rotterdam.

De oprichter van Leefbaar Rotterdam, dat onder aanvoering van Pim Fortuyn in 2002 in Rotterdam de grootste partij werd, is geposteerd op plaats vijf, zo maakte de partij donderdag bekend.

Sörensen is ook Statenlid voor Leefbaar Zuid-Holland. Eerder was al duidelijk dat Machiel de Graaf lijsttrekker is van het PVV-smaldeel in de Senaat, maar de overige kandidaten waren nog niet duidelijk.

Op 23 mei kiezen de leden van Provinciale Staten, die bij de verkiezingen op 2 maart werden gekozen, de 75 leden van de Eerste Kamer.

Zetels

Onzeker is dus nog hoeveel zetels de Partij voor de Vrijheid in de Eerste Kamer kan intekenen, maar De Graaf lijkt op basis van de uitslag op 2 maart rekening te kunnen houden met tien zetels.

Op nummer 2 van de lijst staat Reinette Klever uit Ermelo, gevolgd door Marcel de Graaff (Rotterdam, plaats 3) en Gom van Strien (Arcen, plaats 4). Lijsttrekker Machiel de Graaf is in zijn nopjes met zijn team.

,,Het zijn stuk voor stuk mensen op wie ik trots ben en ik kijk ernaar uit om met deze groep te gaan strijden voor een beter Nederland.''

Leefbaar Rotterdam

Sörensen kiest ervoor de raad te verlaten om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe taak, aldus Leefbaar Rotterdam.

,,Voor Sörensen zijn de vier jaar in de Eerste Kamer een mooie afronding van zijn politieke loopbaan.’’

Adviseur

De voormalig leraar geschiedenis blijft na zijn vertrek uit de raad actief als adviseur van Leefbaar Rotterdam, de partij die hij in 2001 oprichtte en die onder aanvoering van Pim Fortuyn in 2002 debuteerde als grootste partij in de gemeenteraad van Rotterdam.

Momenteel bezet Leefbaar Rotterdam veertien raadszetels, evenveel als de PvdA. Fractieleider is Marco Pastors.