DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van Defensie om bewapende mariniers aan boord van enkele Nederlandse koopvaardijschepen te plaatsen om die te beschermen tegen piraten.

Het is de bedoeling dat woensdag vanuit de Indiase stad Mumbai de eerste Nederlandse militairen meevaren. De dertig mariniers worden verdeeld over twee sleepboten die onder Nederlandse vlag varen en een kraanschip varend onder Panamese vlag.

Het transport gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten. Later deze maand zullen twintig andere mariniers een Nederlands hefschip beveiligen dat vanuit China naar Nederland vaart.

De Kamer hikt nog wel aan tegen de kosten van de operatie en met name de verdeling ervan tussen Defensie en de reders. De twee transporten kosten nu samen 1 miljoen euro.

Vervoer

Het ministerie van Defensie neemt het grootste deel (800.000 euro) voor z'n rekening. Het bedrag gaat vooral op aan het vervoer van de militairen met een militair transportoestel.

Een vlieguur kost 11.000 euro, rekende minister Hans Hillen (Defensie) voor. Het kabinet komt nog op de verdeling van de kosten terug.

Onderdak

De reders zijn in totaal twee ton kwijt aan onderdak voor de mariniers en medische zorg voor hen. Hillen (Defensie) verwacht dat de inzet van mariniers op koopvaardijschepen eerder uitzondering dan regel zal blijven. Per jaar zal dat op ''de vingers van één à twee handen'' zijn te tellen, zei hij.

De mariniers moeten een eventuele aanval van piraten afslaan. Welke militairen en middelen ze daarvoor aan boord hebben, wilde Hillen niet zeggen.