'Geen tweederangs woningen financieren'

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken is er geen voorstander van om de leegstand van kantoorruimte tegen te gaan door het stimuleren van verbouwen van die panden tot woonruimte.

Tweede-Kamerleden deden dinsdag daartoe een voorstel om zodoende het probleem aan te pakken.

''Maar die verouderde kantoorpanden staan vaak op plaatsen waar gebruik van woningen niet aantrekkelijk is'', stelde Donner. ''We moeten als overheid geen tweederangs woningen financieren.''

Een Kamermeerderheid is er voorstander van om het btw-tarief bij de ombouw van kantoorpanden naar bijvoorbeeld studentenhuizen te verlagen van 19 naar 6 procent.

Overdrachtsbelasting

Daarnaast willen deze partijen de overdrachtsbelasting afschaffen als een pand wordt getransformeerd naar bijvoorbeeld een woning.

Donner is eerder een voorstander om de leegstaande kantoorpanden te slopen: ''Dan creëer je ruimte voor andere bouwactiviteiten. Dat is beter dan omvormen.''

Vorig jaar stond zo'n 14 procent van de kantoorruimte in Nederland leeg. Die leegstand is veroorzaakt door het niet groeien van de beroepsbevolking en nieuwe vormen van werken, zoals telewerken en flexwerken.

Financiële prikkel

Het kabinet erkent de problematiek en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil dat het Rijk belemmeringen in wetten en regels voor sloop en transformatie wegneemt. Een financiële prikkel maakt daar echter geen deel van uit, zo benadrukte Schultz.

Ook zijn beide bewindslieden geen voorstander van een bouwstop, zoals de PVV voorstelde. ''We moeten blijven vernieuwen'', zei Donner.

Lees meer over:
Tip de redactie