AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders oordeelt positief over minister-president Mark Rutte; 57 procent vindt dat hij het goed doet. Met Rutte als premier kan de VVD het bij een volgende verkiezing nog beter gaan doen.

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.

Ruim een op de vijf kiezers (21 procent) oordeelt negatief over Rutte, die een coalitiekabinet van VVD en CDA leidt, met gedoogsteun van de PVV. Vooral bij aanhangers van deze partijen doet de premier het goed, maar ook de helft van de D66-stemmers is positief over Rutte.

Premierbonus

De partij die de minister-president levert, kan daarvan profiteren bij verkiezingen, maar deze premierbonus heeft de VVD nog niet geïncasseerd, constateert De Hond. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten scoorden de liberalen net zo goed als bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar.

Toch valt er met Rutte als premier nog winst te behalen voor de VVD. Rond de 40 procent van CDA- en PVV-stemmers geeft aan op de VVD te kunnen gaan stemmen.

Regeringspartijen

In de wekelijkse peiling van De Hond deden zich geen verschuivingen voor. Regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV kunnen nu rekenen op 74 zetels in de Tweede Kamer, twee minder dan bij de verkiezingen van vorig jaar.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.