PARIJS - Premier Mark Rutte neemt zaterdag in Parijs deel aan een internationale bijeenkomst om de acties tegen Libië te bespreken. Rutte ontving vrijdagavond een uitnodiging van initiatiefnemer Nicolas Sarkozy, de Franse president.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron zullen bij het overleg zijn, net als secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de leiders van de Arabische Liga en Afrikaanse Unie, respectievelijk Amr Moussa en Jean Ping.

Frankrijk was een van de drijvende krachten achter resolutie 1973 die de VN-Veiligheidsraad donderdag laat aannam.

Die maakt de weg vrij voor militaire actie tegen Libië. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben al toegezegd hun strijdkrachten te zullen inzetten om naleving van de resolutie af te dwingen.

Ministerraad

Vrijdagmiddag, na afloop van de wekelijkse ministerraad, had Rutte nog geen uitnodiging ontvangen. Hij wees er toen op dat het initiatief van Sarkozy meerwaarde kan hebben, met name vanwege de aanwezigheid van Arabische landen, maar dat Nederland zich vooralsnog zou richten op de besluiten aan de NAVO-tafel in Brussel.

Lees over de onrust in het Midden-Oosten op onze special