DEN HAAG - De PvdA wil duidelijkheid over de aanpak van oudere spijbelaars in het mbo-onderwijs in Rotterdam. Wethouder Hugo de Jonge (CDA) van Rotterdam kondigde eerder aan dat scholen in die regio sneller gaan ingrijpen als scholieren tussen de achttien en 23 jaar spijbelen.

Hierbij worden ouders van leerlingen actief betrokken.

De aanpak van De Jonge is volgens CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in strijd met de wet, omdat leerlingen ouder dan achttien niet vallen onder de leerplichtwet.

De bewindsvrouw ontraadde om die reden in februari een motie van Kamerlid Metin Çelik (PvdA) waarin ook de hulp van ouders werd gevraagd het spijbelen terug te dringen.

Verkeerde been

Volgens Çelik heeft Van Bijsterveldt de Kamer op het verkeerde been gezet. ''Ik vraag mij af of de minister eenzelfde motie nu nog steeds zou ontraden", stelt hij.

Volgens de PvdA zou het kabinet er verstandig aan doen de ouders op dit punt wel verplicht bij het onderwijsproces te betrekken.

''Het maken van afspraken hoeft niet altijd bij wet geregeld te worden", aldus Çelik. ''Dat kan ook bij scholen zelf worden neergelegd."

Spijbelen

Van Bijsterveldt meldde eerder al dat zij het initiatief in Rotterdam steunt. ''Ik vind het heel goed dat scholen en gemeenten zelf afspraken maken om het spijbelen tegen te gaan. Natuurlijk is het onze wens om jongeren ook na hun achttiende te volgen, maar we kunnen ze wettelijk niet dwingen’’, aldus de minister.