ALMERE - Alle stemmen van de veertig Flevolandse stembureaus waar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen onregelmatigheden werden ontdekt, zijn herteld.

Dat meldde de griffie van de provincie dinsdag. Tegen half vijf werd de laatste stem geteld.

In totaal werden dinsdag in het topsportcentrum in Almere 30.000 stemmen opnieuw geteld. De VVD had daarom verzocht, nadat was gebleken dat er in Almere tachtig stempassen meer waren ingeleverd dan er stemmen waren uitgebracht. De Provinciale Staten gingen donderdag bij de Statenvergadering mee in het verzoek.

Het overgrote deel van de opnieuw getelde stemmen was afkomstig uit Almere, maar ook in Lelystad, Urk en de Noordoostpolder stonden stembureaus waar onverklaarbare verschillen in de telling werden vastgesteld.

Rustig verlopen

De hertelling is rustig verlopen. De uitslag gaat naar de Provinciale Staten en zal donderdag tijdens de Statenvergadering worden besproken. Voor die tijd wordt de uitslag niet bekendgemaakt.

De Provinciale Staten beslissen uiteindelijk of ze akkoord gaan met de uitslag van de hertelling. Pas daarna wordt de uitslag officieel openbaar gemaakt.

Restzetel

Voor de VVD, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren kan de hertelling nog het verschil maken voor een restzetel. De Partij voor de Dieren wist bij de oorspronkelijke uitslag op de valreep haar zetel te behouden door een restzetel weg te snoepen bij de VVD. Ook de ChristenUnie zat dicht bij een restzetel.