DEN HAAG - Tweede Kamerlid Jeanine Hennis van de VVD wil dat stadhuismedewerkers geen hoofddoekjes of andere religieuze symbolen dragen. Dat zegt het liberale Kamerlid dinsdag in een interview met dagblad De Pers.

''Alle religies zijn daarbij voor mij gelijk. Universiteiten, scholen, ook daarover zou ik in alle rust het debat willen voeren'', aldus Hennis.

''Het debat: wanneer draag je de hoofddoek? Dat zou ik graag voeren. Een meer beschouwend debat over de scheiding van kerk en staat'', stelt de VVD-politica. Volgens haar wordt dit bemoeilijkt door christelijke partijen. Die ''beschouwen dat gelijk als een aantasting van de vrijheid van godsdienst''.

Volgens Hennis is de angst hiervoor onzin, omdat de vrijheid van godsdienst in veel wetsartikelen geregeld zou zijn. Het artikel specifiek over vrijheid van godsdienst noemt ze ''in feite overbodig''.

Kritiek

Het CDA heeft dinsdag kritiek geuit op de uitspraken van Hennis. Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk gaat de VVD, coalitiepartner van het CDA in het kabinet, hiermee regelrecht in tegen een fundamenteel recht, de vrijheid van godsdienst.

''Welk probleem wil de VVD hiermee oplossen? Dit plan werkt de emancipatie van vrouwen juist tegen. Je loopt het risico dat ze ander werk moeten zoeken. Dit kabinet wil mensen juist aan werk hebben'', aldus Sterk.

Volgens Sterk zijn er twee soorten landen. ''Beschaafde Westerse landen met godsdienstvrijheid en landen als Iran. Vrijheid om te geloven wat je wil, is zo'n fundamenteel recht in beschaafde landen. Ik snap niet hoe een liberaal dat overbodig kan vinden.''

Rouvoet

Ook ChristenUnie-leider André Rouvoet stoort zich aan de uitspraken van Hennis. ''Weer een liberaal die de godsdienstvrijheid overbodig noemt", twitterde hij dinsdag. ''Blijft kennelijk lastig, de vrijheid van anderen verdedigen."

D66-Kamerlid Gerard Schouw vraagt zich af of de VVD niets beters te doen heeft dan ''hoofddoekhobbyisme". De liberalen kunnen in zijn ogen dan beter fuseren met de PVV. ''Wanneer gaat de VVD nou eindelijk regeren?"

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemt de uitspraken van Hennis ''opmerkelijk'' en ''interessant''. Volgens hem kan het zo zijn dat de VVD nu steunt dat bijzondere scholen homoseksuele docenten niet mogen weigeren.