AMSTERDAM - Aan het politieke front zijn weinig verschuivingen te zien. Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV blijft in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zondag op 74 zetels staan.

In werkelijkheid heeft de gedoogcoalitie een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

De VVD behoudt 31 zetels, zoals de liberalen nu ook in de Kamer hebben. De PVV zou uitkomen op 26 zetels. Dat zijn er twee meer dan de partij nu in het echt heeft. Het CDA blijft steken op zeventien plekken in de Kamer. Dat zijn er vier minder dan de christendemocraten momenteel hebben in de Kamer.

De enige beweging ten opzichte van vorige week is te zien bij de oppositie. De SP verliest in de peiling deze week één zetel en komt uit op zeventien plekken. Dat zijn er nog altijd twee meer dan de oppositiepartij daadwerkelijk heeft. D66 wint één zetel en zou dertien plekken in de Kamer krijgen als er nu landelijke verkiezingen waren. In het echt heeft D66 nu tien zetels.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Hillen

Het oordeel van de kiezers over de ministers Hans Hillen (Defensie), Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is duidelijk negatiever geworden de afgelopen maanden.

CDA-bewindsman Hillen is ten opzichte van vier maanden geleden het meest gezakt, van 4 procent in de min naar 23 procent negatief. Daarmee staat hij onderaan de scorelijst van ministers die Maurice de Hond zondag met de politieke peiling heeft gepubliceerd.

Ook VVD'er Rosenthal en Onderwijsminster Van Bijsterveldt (CDA) zijn flink gezakt van -5 procent naar 19 procent in de min. Minister-president Mark Rutte en Financiënminister Jan Kees de Jager daarentegen blijven goed scoren.

Rutte prijkt bovenaan de lijst met een score van 47 procent in de plus, tegen 48 procent eerder. CDA'er De Jager blijft goede tweede met een score van +38 procent, eerder was dat 36 procent in de plus.

Opvallend

Als wordt gekeken naar kiezers per partij is het opvallend dat alle ministers bij stemmers op regeringspartijen VVD en CDA in de plus staan, maar dat de achterban van gedoogpartner PVV over de helft negatief is. Vooral minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) lijkt weinig geliefd bij de PVV-kiezers en scoort bij hen 25 procent negatief.

Hillen en Rosenthal staan bij de PVV'ers 15 procent in de min en Van Bijsterveldt 14 procent negatief. Ook de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) met -8 procent en Henk Kamp (Sociale Zaken, -2 procent) scoren niet goed bij de achterban van de gedoogpartner.

In het kamp van de oppositie zijn kiezers van D66 behoorlijk positief over de premier en CDA-minister De Jager. Bij D66 krijgt Rutte een plus van 58 procent en de minister van Financiën zelfs een plus van 64 procent.

Bij de PvdA-achterban zijn de grootste uitschieters in negatieve zin te zien. De sociaaldemocraten hebben het vooral niet op minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). De CDA'er scoort bij hen 79 procent in de min. Ook Rosenthal krijgt van de PvdA'ers een negatief oordeel van -69 procent.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld