DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders noemt minister Hans Hillen (Defensie) ,,een beetje een verdwaalde geest'' en ,,eerder een brekebeen dan een groot geniaal strateeg''.

Wilders haalt zaterdag in een interview met NRC Handelsblad uit naar de CDA-bewindsman, omdat deze zich verkeerd zou hebben uitgelaten over de PVV door te spreken van negatieve emoties bij de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA.

''Dat is kwalijk, zeker als een minister dat zegt die er niet zonder ons zou zitten. Hans Hillen rijdt een scheve schaats. Hij valt ook wel een beetje tegen, die man," aldus Wilders.

"Hij is de commentator die zichzelf als de grote strateeg ziet, maar ik zie er niet zoveel van. Verhagen nu uitroepen tot partijleider, daarmee bewijst hij het CDA én Verhagen geen dienst.''

Momenteel kennen de christendemocraten twee leidende personen: vicepremier Maxime Verhagen en fractieleider Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer.

Puinhoop

Ook stelt Wilders: ''Een samenwerkingspartner, de PVV, een veeg uit de pan geven, en er ondertussen een puinhoop van maken op je eigen ministerie... Hillen is een beetje een verdwaalde geest.''

De minister kwam afgelopen weken onder vuur te liggen in de Tweede Kamer na nieuwe onthullingen over wangedrag bij de materieelorganisatie van Defensie (DMO).

Uitermate zwak

Eerder liet de PVV-leider zich ook al bijzonder kritisch uit over andere bewindspersonen in het kabinet dat hij gedoogsteun geeft.

Zo noemde hij het optreden van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) in de Europese Unie over het afschaffen van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen uitermate zwak.

Wilders antwoordt NRC op de vraag wie nu de zwakste minister is: ''Die plaats heeft Hillen nu wel overgenomen''.