AMSTERDAM - Het kabinet erkent dat Nederland Libië om toestemming had moeten vragen voor de evacuatievlucht met een marinehelikopter bij het Libische Sirte, nu twaalf dagen geleden.

Het kabinet erkent dat Nederland Libië toestemming had moeten vragen voor de evacuatievlucht met een marinehelikopter bij het Libische Sirte, nu twaalf dagen geleden.

''Feitelijk is het zo dat toestemming had moeten worden gevraagd'', zei vicepremier Maxime Verhagen vrijdag na de wekelijkse ministerraad. ''Op het moment dat dat wordt erkend, kunt u dat opvatten als een excuus.''

Nederland heeft tegenover Libië duidelijk gemaakt, of zal dat nog doen, dat het in strijd met de ''normale gebruiken'' handelde toen een marinehelikopter twaalf dagen geleden probeerde een Nederlander en een Zweedse uit Libië te evacueren, zei Verhagen.

Geen toestemming

"Ik acht het denkbaar dat Nederland kenbaar maakt of heeft gemaakt dat er geen toestemming was gevraagd en dat dat in strijd was met de normale gebruiken'', zei Verhagen.

Deskundigen in het internationaal recht wezen er vorige week meteen al op dat Nederland in strijd met het internationaal recht handelde op het moment dat de Lynx-helikopter van het marineschip Hr.Ms. Tromp zonder toestemming van de Libische autoriteiten het Libische luchtruim binnenvloog. Verhagen erkende dat nu. ''Het is duidelijk dat in de contacten met Libië ook erkenning plaatsvindt van datgene wat er is gebeurd.''

Geen beloftes

Vrijdagochtend zei het kabinet dat er in de richting van Libië geen toezeggingen of beloftes zijn gedaan en ook geen losgeld is betaald. Ook van excuses was pertinent geen sprake geweest. Minster Hans Hillen van Defensie sloot niet helemaal uit dat die er nog wel zouden kunnen komen.

''We gaan eerst onderzoeken wat er is gebeurd en waarom en onder welke omstandigheden. Op basis van die feiten kijken we wat we moeten doen'', zei Hillen voorafgaand aan de ministerraad.

Feitenrelaas

Verhagen herhaalde dat geen beloftes of toezeggingen zijn gedaan. Hij zei verder dat Hillen en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) nu werken aan een brief aan de Tweede Kamer met het volledige feitenrelaas rond de mislukte evacuatievlucht.

Daarvoor wordt ook uitgebreid gesproken met de drie vrijgelaten militairen. De brief zal ''zo spoedig mogelijk'' naar de Kamer gaan, aldus Verhagen.