AMSTERDAM - Nederland staat klaar om hulp te geven aan Japan en andere landen als gevolg van de zware aardbeving en tsunami die de regio hebben getroffen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag op Radio 1.

"Wanneer er ergens in de wereld een grote ramp plaatsheeft is het vanzelfsprekend dat je hulp aanbiedt en dat je vraagt aan Japan waar we hun van dienst mee kunnen zijn", zei de minister.

Rosenthal zei ervan uit te gaan dat er een grootschalige internationale hulpactie op gang komt als dat nodig blijkt.

Leeft mee

Het kabinet leeft mee met het door een aardbeving en tsunami getroffen Japan. ''We leven mee met het lot van de Japanners. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd'', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Minister Hans Hillen van Defensie sprak over ''spectaculaire maar verschrikkelijke'' beelden. Er zijn nog geen verzoeken binnengekomen voor hulp, maar het kabinet zal daar naar kijken, gaf De Jager aan.

''We zullen zien wat we eventueel kunnen doen en daarover eerst contact opnemen met de Japanse autoriteiten'', aldus De Jager.

Rutte

Premier Mark Rutte is ''geschokt'' door de beelden van Japan. De premier ''leeft zeer mee met de degenen die hierdoor getroffen zijn en naar te vrezen valt nog getroffen zullen worden''.

''Nederland zal, ook in EU-verband, alles doen wat mogelijk is om de slachtoffers te helpen'', zo liet hij weten op de EU-top in Brussel.

Zorgen

Het kabinet is bezorgd over de ramp. Dat heeft vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen laten weten.

In een tweet meldde hij dat blijdschap over de vrijlating van de Nederlanders uit Libië plaats maakt voor bezorgdheid over Japan. Verhagen zit vrijdag de ministerraad voor, omdat Rutte in Brussel is.