AMSTERDAM - De PVV'er Petra Kouwenberg, die donderdag wordt benoemd als Statenlid in Gelderland, blijkt twee paspoorten te hebben.

De nummer zes op de lijst van de partij die zich altijd fel tegen dubbele paspoorten heeft uitgesproken, heeft naast een Nederlands document ook een Turks paspoort, schrijft dagblad De Gelderlander.

Volgens de lokale krant heeft Kouwenberg niet vooraf bij haar partij gemeld dat ze twee paspoorten heeft.

Het kwam volgens de krant aan het licht door een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie dat ze bij de provincie moest inleveren.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders laat in een reactie weten dat Kouwenberg tot voor kort zelf niet wist dat ze ook de Turkse nationaliteit had.

Ze heeft Wilders laten weten dat ze er zo snel mogelijk vanaf wil en gaat daarom vrijdag al naar de Turkse ambassade. "Het probleem van haar dubbele nationaliteit zal dus snel tot het verleden behoren", zegt Wilders.

Inspraakorgaan

Volgens een woordvoerder van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) kan iemand gemakkelijk afstand doen van zijn Turkse nationaliteit, alleen moet hij zich dan bij het consulaat melden en niet bij de ambassade.

De persoon in kwestie moet dan een verklaring afleggen bij het consulaat dat hij of zij afstand wil doen van de Turkse nationaliteit. Ook moet iemand nog een tweede nationaliteit hebben, omdat hij of zij anders geen enkele nationaliteit meer heeft.

Kouwenberg wilde zelf niet reageren op de kwestie, liet ze voorafgaand aan haar installatie weten. Ook volgens de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber wist Kouwenberg pas sinds kort van haar dubbele nationaliteit en viel ze van haar stoel toen ze het hoorde.

Conflicterende belangen

De PVV heeft zich in de Tweede Kamer altijd fel verzet tegen politici met een dubbel paspoort omdat dan conflicterende belangen zouden kunnen ontstaan. Donderdag worden de vorige week gekozen statenleden geïnstalleerd in de Gelderse Provinciale Staten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.