AMSTERDAM – De VVD vindt dat minister Donner van Binnenlandse Zaken moet opschieten met het kooprecht voor sociale huurwoningen.

Dat zegt Kamerlid Betty de Boer tegen NU.nl.

“Het kooprecht is opgenomen in het regeerakkoord. Donner moet daar nu echt haast mee maken. Wij willen nog voor de zomer resultaat zien.”

Kooprecht biedt huurders van sociale huurwoningen de mogelijkheid om tegen een relatief aantrekkelijke prijs hun huis te kopen. Woningcorporaties zouden moeten worden aangespoord om zoveel mogelijk huizen vrij te geven, aldus de VVD.

Noodsignaal

De VVD reageert hiermee op een noodsignaal van de Woonbond, die vreest voor een grote groep gedupeerden. Veel huurders zouden hard worden geraakt door nieuwe regels voor sociale huurwoningen.

“Het bezit van een eigen huis is liberaal, sociaal en werkt emanciperend. Een eigen huis stimuleert goed onderhoud. En dat is weer positief voor de buurt”, aldus De Boer.

Hogere inkomens

“De VVD vindt dat mensen met lagere en middeninkomens ook voor eigen woningbezit in aanmerking moeten komen. Dit is wat ons betreft niet alleen voor de hogere inkomens. Het recht op koop geeft een grote groep mensen nu die kans.”

Vanaf 1 januari 2011 mogen corporaties geen woningen meer toewijzen aan huishoudens met een inkomen hoger dan 33.614 euro. Vooral mensen met een middeninkomen dreigen buiten de boot te vallen, omdat ze net te veel verdienen. In de vrije sector of op de koopmarkt in steden als Amsterdam is deze groep vrijwel kansloos, aldus de VVD.

Kooprecht

Uit onderzoek in opdracht van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) blijkt dat het kooprecht haalbare kaart is. Een kwart van de 2,4 miljoen huurders geeft aan graag een huis kopen.

Volgens de VVD kunnen corporaties in deze vraag voorzien. “Zij hebben 32 procent van de totale Nederlandse woningmarkt in eigendom. Kortom de woningen zijn er, de mensen ook, nu graag wat daadkracht van de minister."