AMSTERDAM - De hoogste ambtenaar onder minister van Defensie Hans Hillen (CDA), Ton Annink, heeft Hillen vorig jaar niets gezegd toen hij hoorde van de ernstige misstanden bij de marine in Den Helder.

In een brief van 29 september 2010 aan een klokkenluider verklaart secretaris-generaal Annink dat alle klachten gegrond zijn en kondigt hij maatregelen aan, schrijft de Volkskrant woensdag.

De krant maakte zaterdag bekend dat bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitschendingen.

Hillen verklaarde maandag dat hij 'onaangenaam verrast' is en deed aangifte tegen twee leidinggevenden. Hij had de Kamer in februari nog verzekerd dat er geen nieuwe misstanden bekend waren, maar die waren er dus wel.

Uitleg

De minister moet woensdag uitleg in de Kamer geven. De SP en de PvdA slijpen de messen en hebben een motie van wantrouwen aangekondigd als blijkt dat de minister de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

De enige andere mogelijkheid is volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk dat Hillen door zijn ambtenaren onjuist is geïnformeerd. "Dan heeft hij een gezagsprobleem."

D66-leider Alexander Pechtold denkt er ook zo over. "Of hij wist het niet en dan zat hij fout, of hij wist het wel en dan zat hij ook fout", zegt hij woensdag in de Volkskrant.

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez ziet maar één uitweg. "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."