DEN HAAG - VVD en PvdA vinden dat de standaardleeftijd voor de eerste medische keuring voor oudere automobilisten omhoog kan van zeventig naar 75 jaar.

Ze zullen dat woensdag voorstellen in een Kamerdebat met minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Kamerleden van VVD en PvdA bevestigen berichtgeving daarover in De Telegraaf. Nu worden automobilisten voor het eerst medisch getest als ze zeventig worden, tenzij ze op doktersadvies al eerder worden gekeurd.

''De regel bestaat al 25 jaar en is achterhaald. Mensen blijven langer gezond, de pensioenleeftijd gaat omhoog en de risico’s komen volgens onderzoekers pas na het 75e leeftijdsjaar’’, zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot.

Het scheelt bovendien ouderen in de kosten en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kan dan achterstanden wegwerken, meent Aptroot.

Dijksma

Ook PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma wijst er op dat uit onderzoek blijkt dat de risico’s vanaf 75 jaar toenemen. ''En dan vooral voor fietsers en minder voor automobilisten, omdat de bestuurder zelf een stuk kwetsbaarder is.’’

Dijksma ziet ook een meevaller voor de automobilist. ''Je moet die test nu namelijk zelf betalen. Zo’n medische keuring kost minimaal enkele tientallen euro’s. Dat hou je mooi in de zak.’’

ANWB

De ANWB vindt ook dat de leeftijd waarop oudere automobilisten een medische keuring moeten ondergaan, omhoog kan naar 75 jaar.

De automobilistenorganisatie is ervan overtuigd dat dat geen nadelige gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid.

Als de leeftijdsgrens omhooggaat hoeven er minder autobestuurders te worden gekeurd, waardoor ouderen sneller hun rijbewijs kunnen verlengen, verwacht de ANWB.

Procedure

Het is dan wel belangrijk dat de procedure rond de verlenging eenvoudiger wordt, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Automobilisten moeten nu naar het gemeentehuis om een formulier in te vullen over hun gezondheidstoestand en kunnen daarna van arts naar arts worden doorverwezen.

Het komt volgens de zegsman geregeld voor dat het rijbewijs van de zeventigplusser in de tussentijd verloopt. Op dit moment zijn er volgens de ANWB 150.000 chauffeurs van 70 jaar en ouder die hun rijbewijs moeten verlengen en een medische keuring moeten ondergaan.