DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zal niet meegaan met het staatsbezoek van koningin Beatrix woensdag en donderdag aan het oliestaatje Qatar.

Rosenthal laat zich vervangen door staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken, omdat hij zich ''intensief wil bezighouden'' met de drie Nederlandse militairen die in Libië vastzitten.

Bovendien wil Rosenthal donderdag naar een ingelaste bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over de onrust in de Arabische wereld. Dat heeft heeft een woordvoerder van het departement maandag laten weten.

Gebruikelijk

Het is gebruikelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken de vorstin begeleidt tijdens staatsbezoeken.

Knapen, die zich in het buitenland ook minister mag noemen, richt zich met name op ontwikkelingssamenwerking en Europese zaken.

Militairen

De drie militairen werden eind februari tijdens een mislukte evacuatie in de stad Sirte in het noorden van Libië opgepakt door eenheden die trouw zijn aan Muammar Kaddafi.

De positie van de Libische leider wankelt door massale weerstand onder de bevolking.

Oman

De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zouden voorafgaand aan Qatar een staatsbezoek brengen aan het sultanaat Oman.

Maar omdat het ook daar onrustig is en er allerlei protesten zijn tegen het regime is dat bezoek uitgesteld.

Privébezoek

Wel is de vorstin van plan om dinsdagavond een privébezoek te brengen aan de sultan van Oman, Qaboos bin Said al-Said, na een persoonlijke uitnodiging. Dit voornemen valt slecht bij gedoogpartij PVV en de linkse oppositie.

GroenLinks zal dinsdag een spoeddebat aanvragen over de kwestie, al zijn de Oranjes dan waarschijnlijk al onderweg.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent van die partij wil weten wat zich precies heeft afgespeeld. Ze vindt de scheiding tussen privé- en staatsbezoek ook te krampachtig, zei ze maandag.

Rutte

Overigens heeft de Tweede Kamer geen rol in besluiten over staatsbezoeken. Dat is een zaak van de koningin en de premier, zo benadrukte premier Mark Rutte vrijdag.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) gaat ook naar Qatar met een delegatie van bedrijven, waarin onder meer Shell, BAM en Boskalis zitten.

Voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW leidt de delegatie, die eigenlijk ook eerst naar Oman zou gaan.