DEN HAAG - Ouderenpartij 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) gaan mogelijk een zetel in de Eerste Kamer delen.

50PLUS-lijsttrekker Jan Nagel en OSF-voorzitter Jabik van der Bij hebben maandag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd.

De OSF heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag genoeg stemmen gehaald voor tweederde zetel in de Senaat. 50Plus kan met haar stemmen aanspraak maken op 1,3 zetel.

Als zij hun krachten bundelen in de Eerste Kamer, kunnen zij mogelijk twee zetels behalen bij de Senaatsverkiezingen in mei.

Overeenkomsten

''De OSF heeft ons benaderd om te kijken of we mogelijk overeenstemming kunnen bereiken'', zei Nagel maandag. ''Programmatisch zijn er grote overeenkomsten tussen onze partijen.''

Van der Bij bevestigt ''het bekijken van de mogelijkheden. Maar het is nog te prematuur om te stellen dat het ook echt gaat gebeuren.''

De twee partijen hebben de komende week verder overleg. De Onafhankelijke Senaatsfractie is een vertegenwoordiging van diverse regionale partijen die zitting hebben in de twaalf Provinciale Staten.

Slecht nieuws

Het bundelen van de krachten van 50PLUS en OSF zou slecht nieuws zijn voor de kabinetscoalitie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV. De drie partijen hoopten bij de verkiezingen afgelopen woensdag een meerderheid in de Senaat te halen.

Maar hoewel de verdeling van de zetels pas in mei definitief wordt bepaald, als de Provinciale Statenleden de nieuwe Eerste Kamer kiezen, lijkt de kans daarop met deze mogelijke fusie nog kleiner te worden.