AMSTERDAM - De voornaamste reden dat koningin Beatrix toch nog op bezoek gaat bij de sultan van Oman is een grote defensie-order.

De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in de Golfstaat mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen. De waarde van de order loopt in de honderden miljoenen euro's, schrijft de Volkskrant maandag.

In Oman is het onrustig vanwege groeiende protesten. Er zou zeker één dode zijn gevallen toen de politie met rubber kogels op demonstranten schoot.

Na aandringen van de oppositie werd het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Maxima en verschillende bedrijven vorige week uitgesteld.

Kort daarna schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat het bezoek in afgeslankte vorm doorgaat. Zonder bedrijven gaan Beatrix, Willem-Alexander en Maxima naar een privédiner met sultan Qaboos bin Said.

Verklaring

Een duidelijke verklaring waarom het bezoek dinsdag toch doorgaat werd niet gegeven. "Gezien de context hebben we overlegd en samen vastgesteld dat het verstandig is erop in te gaan", zei premier Mark Rutte (VVD).

Het uitstel van de handelsmissie was volgens de Volkskrant een grote tegenvaller voor scheepswerf Damen Schelde. Het plan was dat directeur René Berkvens persoonlijk mee zou reizen. De bedoeling was dat de koningin aan boord van het marinefregat De Ruyter een ontvangst zou geven. Dat fregat is door Damen Schelde gebouwd.

"Oman is heel belangrijk voor ons", zegt manager van Damen Schelde Jan-Wim Dekker vanuit Qatar, een andere Golfstaat.

Shell

Ook voor andere Nederlandse bedrijven is het land belangrijk. Het Havenbedrijf Rotterdam is voor de helft eigenaar van een Omaanse haven.

Shell pompt er al jaren olie op. Toen de concessie daarvoor afliep, wilde de Omaanse minister van olie andere oliemaatschappijen uitnodigen een bod te doen. De sultan besloot uiteindelijk echter dat het land met Shell blijft werken.

"Shell kreeg voor vele jaren een nieuw contract", zegt een betrokken ambtenaar in de krant.

SP

De SP wil van minister-president Mark Rutte weten of het privédiner de koningin met sultan Qaboos van Oman inderdaad is ingegeven door een grote order. SP'er Harry van Bommel zegt ''onaangenaam verrast" te zijn door berichten in de Volkskrant van maandag dat de werf in de race is voor levering van vier marineschepen aan Oman.

Van Bommel vond het al geen goed idee dat Beatrix met prins Willem-Alexander en prinses Máxima is ingegaan op de uitnodiging voor een privédiner met de sultan, nadat het voorgenomen staatsbezoek was uitgesteld. Maar dat er nu een wapenorder op het spel schijnt te staan, maakt het voor hem nog erger.

Profiel Oman.

Lees alle reacties op Twitter op NUlive

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.