AMSTERDAM - De Nederlandse militairen die door Libië gevangen zijn genomen lopen lijfelijk geen gevaar. Het is niet in het belang van de Libische leider Muammar Kaddafi hen te mishandelen, zei oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve (tot vorig jaar VVD-lid).

Voorhoeve deed de uitspraak zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Hij weet dat de internationale media meekijken", legde Voorhoeve uit. "Ik schat in dat ze goed worden verzorgd."

Aanwakkeren

Presentator Peter van Ingen wees er echter op dat Kaddafi er wellicht andere denkwijzen op nahoudt dan gebruikelijk is in de Westerse wereld. Voorhoeve erkende dat die mogelijkheid bestaat. "Maar ik wil hier geen grote ongerustheid over aanwakkeren."

Na de ontvoering werd gesteld dat het onverstandig zou zijn geweest om geen mariniers ter bescherming van de bemanning mee te sturen. Maar volgens Voorhoeve miskent die kritiek dat een helikopter niet plotseling verdedigbaar is als er vier mariniers aan boord zijn.

Spionnen

De helikopter die was volgens Defensie vorige week zondag opgestegen vanaf de Hr. Ms. Tromp om evacués op te pikken. De bemanning werd op de grond echter overmeesterd. Volgens Libië werd de helikopter gebruikt om spionnen af te zetten of op te halen.

Voorhoeve reageerde ook op berichtgeving dat Britse commando's door opstandelingen zijn aangehouden. De opstandelingen geven daarmee volgens hem aan dat ze niet gediend zijn van westerse steun.

Irak

"We moeten hiermee oppassen. Het gaat om jonge, goed opgeleide mensen. We moeten deze opstand niet onteigenen en er een westerse zaak van maken."Hij wees op hoe gecompliceerd Irak is geworden.

Daarom zou moeten worden gezocht naar mogelijkheden om de opstandelingen op een niet-militaire manier te helpen. "Hun kracht is de moderne media, internet, zaktelefoons." Het bevriezen van het geld zou een goede zet zijn geweest.

Onderhandelaar

Voorhoeve wilde geen oordeel vellen over de oud-ambassadeur in Libië Koos van Dam, die zaterdagavond in Nieuwsuur zijn diensten aanbood als onderhandelaar. Wel liet hij weten dat het 'het meest voor de hand ligt dat hij aan de Secretaris-Generaal van Buitenlandse Zaken meldt dat hij beschikbaar is."

Dat het bezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima aan Oman alsnog doorgaat als privébezoek noemde hij ongebruikelijk, maar niet verkeerd. "Ik vermoed dat regering van Oman het afblazen van het bezoek niet op prijs stelde."

Omdat Nederlandse bedrijven met een aantal grote projecten in Oman bezig is, zou dat het bedrijfsleven kunnen schaden. Voorhoeve denkt dat vanuit het bedrijfsleven of vanuit Oman hierop is gewezen. Daarom zou het bezoek alsnog 'in het belang van Nederland' plaatsvinden.

Profiel Libië

Volg de berichtgeving op Twitter over de onrust in Libië via NUlive

Alles over de onrust in het Midden-Oosten