AMSTERDAM - Vooral de SP en de PVV hebben bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van afgelopen woensdag geleden onder de lagere opkomst. Van degenen die vorig jaar PVV hebben gestemd, kwam deze keer 55 procent opdagen.

Bij de SP'ers was dit 59 procent, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De opkomst was lager dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar, maar hoger dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2007.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen is vooral de opkomst onder jongeren en lager opgeleiden lager. Dat zijn twee groepen waar de SP en de PVV zich op richten, waardoor de opkomst bij hen ook een stuk lager is.

Dat iemand die vorig jaar PVV stemde deze keer ook kwam opdagen, betekent overigens niet per se dat hij nu weer PVV heeft gestemd. Die kans is echter wel groot.

SGP

De SGP kan van oudsher op de trouwste achterban rekenen. "Ook komen de ongeveer 150 duizend SGP-stemmers bij alle verkiezingen in vrijwel even grote mate opdagen", zegt De Hond.

Van degenen die vorig jaar SGP stemden, kwam deze keer 96 procent opdagen. "Dat scheelt nogal in het aantal zetels dat je als partij krijgt. Als de opkomst bij andere partijen opeens een stuk lager is, kan het zomaar een zetel schelen."

ChristenUnie

Na de SGP volgt de ChristenUnie. Van degenen die hier vorig jaar op stemden kwam 87 procent opdagen. Daarna volgen het CDA (84 procent), D66 (tachtig procent), GroenLinks (78 procent), VVD (74 procent) en de Partij voor de Arbeid en de Partij voor de Dieren (allebei 72 procent).

De Hond had voor de verkiezingen al voorspeld dat een lagere algemene opkomst beter is voor het CDA, omdat degenen die daarop stemmen trouwer in de gang naar de stembus zijn dan de aanhangers van veel andere partijen. Het is nog onzeker of de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer haalt.