AMSTERDAM - De CDA-leden moeten bepalen wie de nieuwe politiek leider van het CDA wordt. Het is 'onbegrijpelijk' dat CDA-minister van Defensie Hans Hillen zaterdag al in de NRC zei dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen de nieuwe partijleider is, zegt Ronald Zoutendijk.

Zelf is hij kandidaat voor een andere functie binnen de partij, namelijk die van partijvoorzitter.

CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker zei zaterdag in Eenvandaag ook dat Verhagen de nieuwe politiek leider is. Daarmee dreigt de partij volgens Zoutendijk in oude patronen van achterkamertjespolitiek te vervallen.

Na de val van het vorige kabinet bepaalde de partijtop vorig jaar al snel dat het CDA de verkiezingen voor de Tweede Kamer inging met Jan-Peter Balkenende als partijleider. Het CDA kreeg een flinke klap en verloor de helft van de zetels.

Onderzoek

Toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk vertrok naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. Een onderzoek werd ingesteld. De commissie-Frissen concludeerde onder meer dat de leden meer bij de keus hadden moeten worden betrokken.

"De inkt van het rapport is nog niet droog of sommige CDA'ers willen weer op de oude voet verder", zegt Zoutendijk. Volgens hem moeten de CDA-leden hierover worden geraadpleegd.

Regering

Zoutendijk vindt ook dat iemand die in de regering zit geen politiek leider moet worden. "Een minister vertegenwoordigt het kabinetsbeleid. In mijn optiek moet de politiek leider van het CDA een onversneden CDA-geluid kunnen laten horen."

De CDA-fractie moet volgens hem een stuk mondiger worden en het debat met het kabinet niet mijden. Het zou daarom beter zijn als de fractievoorzitter in de Tweede Kamer ook politiek leider is.