AMSTERDAM - Maxime Verhagen is de nieuwe leider van het CDA. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in NRC Handelsblad.

Over zes weken kiest de partij een nieuwe voorzitter. Verhagen is officieel 'slechts' leider van de CDA-bewindslieden. Het is daarom opvallend dat Hillen Verhagen noemt als dé leider.

Het traditionele standpunt is dat de partij drie leiders heeft. Naast Verhagen zijn dat de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, op dit moment Sybrand van Haersma Buma, en de nieuw te kiezen partijvoorzitter.

"Als u vraagt, wie is de leider, dan noem ik Maxime", zegt Hillen in het interview.

Partijprominent Sjaak van der Tak trekt zich net als Hillen niets aan van het gebruikelijke drie-leiders-standpunt. Ook hij noemt in de krant Verhagen de partijleider.

Voor hun beurt

Kandidaat-partijvoorzitter Ruth Peetoom vindt dat Hillen en Van der Tak voor hun beurt spreken. "Verhagen is niet aangewezen door de leden", zei ze in het TROS-programma Kamerbreed.

Volgens Peetoom, die een van de zes kandidaten is om de voorzittershamer ter hand te nemen, moet de partij eerst haar identiteit opnieuw bepalen.

Wie het gezicht van de partij wordt, komt daarna. "We hebben de mooie traditie dat de partijleider wordt aangewezen als de lijst wordt samengesteld."