AMSTERDAM - Burgemeesters en wethouders die het slachtoffer zijn van intimidatie of agressief gedrag willen dat het Rijk kosten voor veiligheidsmaatregelen en schade vergoedt.

Dit zeggen de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de voorzitter van de Wethoudersvereniging zaterdagavond in een uitzending van het documentaireprogramma Zembla.

Tot nu toe draaien gemeenten zelf op voor dergelijke kosten, alleen persoonsbeveiliging wordt betaald door het Rijk.

Volgens Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem, ontstaat er over die kosten politieke discussie binnen de gemeente: “Wat je hoort is dat als bij een burgemeester zijn banden lek gestoken, dat je dan de gemeente als werkgever moet vragen of ze die schade wil vergoeden."

"Er onstaat dan discussie over of die burgemeester of wethouder dat over zichzelf heeft afgeroepen. Dat is natuurlijk buitengewoon onfris als dat in de politieke sfeer getrokken wordt.”

Rekening

Schneiders wil daarom dat de rekening voor veiligheidsmaatregelen en schade door bedreigingen en geweld door het Rijk wordt betaald. Minister Donner van Binnenlandse Zaken zou volgens hem en andere burgemeesters met maatregelen moeten komen: “Het zou goed zijn als er een landelijke regeling is waar je een beroep op kan doen als je slachtoffer wordt van dit soort situaties”, zegt Schneiders.

In een reactie in de Zembla-uitzending zegt Minister Donner dat de gemeenten zelf voor de kosten moeten opdraaien: “Bij uitstek heb ik hier te maken met een groep die zelf verantwoordelijk is voor deze zaken en die zelf in eerste instantie de maatregelen moet treffen.”

Uit het onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders wel eens te maken heeft gehad met intimidatie en agressie. Vijf procent van de huidige burgemeesters is het slachtoffer geweest van fysiek geweld.