RIJSWIJK - Negen van de twaalf provincies maakten vrijdag hun definitieve verkiezingsuitslag bekend. Dat leidde alleen in Flevoland tot een verschuiving ten opzichte van de voorlopige uitslag van de verkiezingsavond.

Na een hertelling in Almere levert de VVD een zetel in ten gunste van de Partij voor de Dieren, die nu haar zetel in de Provinciale Staten van Flevoland behoudt. De VVD had en houdt negen zetels.

In de andere provincies leidden de definitieve uitslagen niet tot veranderingen in de zetelverdeling. Gelderland en Noord-Holland maken maandag hun einduitslag bekend, Zuid-Holland pas dinsdag. Dan is de definitieve verdeling van de zetels in de provincies bekend.

Bij de huidige stand is de VVD met 112 zetels het grootst, gevolgd door de PvdA met 108 vertegenwoordigers in de provincies. Het CDA leverde fors in en kwam uit op 86 zetels, nieuwkomer PVV mag 69 mensen leveren voor de verschillende provinciale staten.

De SP is met 57 zetels de vijfde partij, D66 volgt met 42, dan GroenLinks met 33, de ChristenUnie met 23, SGP twaalf zetels. Nieuwkomer 50PLUS haalde negen zetels, de Partij voor de Dieren 7. Verschillende regionale partijen haalden in totaal acht zetels.