AMSTERDAM - De Raad voor de Rechtspraak eist rectificatie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) voor uitlatingen die hij heeft gedaan in het tv-programma Pownews.

Teeven had er bezwaar tegen gemaakt dat rechters zomaar tbs'ers vrijlaten, tegen het advies van de kliniek in.

"Wat we dus niet willen als kabinet is dat klinieken adviseren door te gaan met behandelen en dat rechters er dan à la minute een eind aan maken", zei hij.

De rechtbank in Arnhem wees er vorige maand, kort na de uitzending, al op dat de man niet is vrijgelaten op last van de rechter, maar door het Openbaar Ministerie. Daar is Teeven als bewindspersoon op het ministerie van Veiligheid en Justitie zelf verantwoordelijk voor.

Teeven heeft met zijn uitspraken 'een onjuist beeld geschapen van de rechtspraak in Nederland', schrijft voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak in een brief aan Teeven.

"Het is van essentieel belang dat het publieke debat wordt gevoerd op basis van feiten. Dit geldt des te meer voor deelnemers die regeringsverantwoordelijkheid dragen." Van den Emster wil dat Teeven zijn uitspraken publiekelijk rechtzet.