ALMERE - De 17-jarige Indira Draijer uit Almere, die voor GroenLinks op de kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland stond, heeft 1730 voorkeursstemmen gehaald. Dat is normaal gesproken genoeg voor een zetel.

De minimumleeftijd voor een Statenlid is echter 18 jaar, waardoor ze de zetel aan haar neus voorbij ziet gaan. De nummer twee van de kandidatenlijst zal haar plek bezetten.

Dat zei Jeroen Kok, lijsttrekker voor GroenLinks in de provincie, vrijdag. De partij won twee zetels en zag 1730 van de bijna 8500 stemmen naar Draijer gaan, die als vierde op de lijst stond.

Wel is ze de eerste gegadigde wanneer na haar verjaardag een van de twee Statenleden vroegtijdig een zetel opgeeft.

Volgens Kok stond Draijer op de lijst om het standpunt van GroenLinks dat de minimumleeftijd voor passief kiesrecht omlaag moet, kracht bij te zetten.

Restzetel

Voor de VVD leverde de Statenverkiezing in Flevoland een onaangename verrassing op. De partij rekende zichzelf lange tijd tien zetels rijk, maar de Partij voor de Dieren kaapte op het laatste moment nog een restzetel weg bij de liberalen.

Aanvankelijk kwam de partij drie stemmen tekort, maar na een hertelling van stemmen in Almere bleek dat de huidige Statenzetel nipt wordt behouden.