STRAATSBURG - Om kosten te besparen, wil de SP in het Europees Parlement dat het parlement in Straatsburg enkele vergaderingen meteen achter elkaar gaat houden.

Met twee zittingen in één week wordt al zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigd, aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong vrijdag.

De Jong dient volgende week samen met collega's een voorstel in, als het parlement in Straatsburg vergadert. Europese regels bepalen dat de afgevaardigden twaalf keer per jaar Brussel moeten verlaten om in de Franse stad bijeen te komen.

Wegens de vakantie in augustus, vergadert het parlement twee keer in september.

Twee zittingen

Tussen die twee zittingen door keert iedereen echter weer terug naar Brussel. Die twee vergaderingen kunnen ook in een week worden gehouden met een dag onderbreking, aldus De Jong. Hij bestempelt de huidige situatie als een ''geldverslindend verhuiscircus.''

Tijdens een recente enquête onder de 736 Europarlementariërs sprak een forse meerderheid haar voorkeur uit voor Brussel als vaste vergaderplaats. Met één vestigingsplaats kan zeker 180 miljoen euro per jaar worden bespaard. Ruim driehonderd arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen.

Grensstad

De landen van de Europese Unie bepaalden in 1992 dat het Europarlement afwisselend in Brussel en Straatsburg vergadert. Frankrijk houdt vast aan de grensstad bij Duitsland, omdat die symbool zou staan voor de Frans-Duitse verzoening na de Tweede Wereldoorlog. Ook is het parlement een belangrijke economische factor voor Straatsburg.

SP'er De Jong ziet zijn voorstel als tussenstap: ''Ik verwacht van de regeringsleiders dat ze, als ze toch over bezuinigingen praten, beginnen met het vinden van creatieve oplossingen om van dit belachelijke verhuiscircus af te komen.''