DEN HAAG - Minister van Defensie Hans Hillen waakt voor het mogelijk negatieve effect van emotionele uitlatingen in de zaak rond de drie vastgehouden Nederlandse militairen in Libië.

''Daar zitten we niet op te wachten'', zei Hillen vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

De CDA-minister zei ''in het belang van de veiligheid'' van de militairen niets te willen toevoegen aan de mededelingen die Defensie tot nog toe heeft gedaan.

Ook VVD-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wilde weinig zeggen. ''Het belang is nu om de drie er uit te krijgen.''

Beelden

Eerder meldde een woordvoerder van Defensie dat alle inspanningen gericht zijn op de vrijlating van de drie Nederlandse militairen. Daarover is ''intensief diplomatiek overleg'' gaande met de Libische autoriteiten.

Defensie vond de beelden die donderdag werden getoond van de vastgenomen Nederlanders ''erg confronterend''.

Defensie en Buitenlandse Zaken kiezen nu duidelijk voor stille diplomatie en die is volgens een woordvoerder ''meer gebaat bij gefluister dan bij de megafoon''.

Evacueren

De drie militairen waren zondag in de buurt van de Libische plaats Sirte opgepakt toen ze met hun Lynxhelikopter probeerden een Nederlander en een andere Europeaan te evacueren.

De helikopter en de bemanning waren afkomstig van het marinefregat Hr.Ms. Tromp, dat sinds een week voor de kust van Libië aanwezig is.

´Verschrikkelijk´

Premier Mark Rutte sprak donderdag van een ''verschrikkelijke kwestie''. Hij zei dat er op alle mogelijke niveaus ''diplomatiek verkeer'' is met de Libische autoriteiten.

Meer wilde hij in het belang van de militairen niet zeggen. ''Pas als de militairen weer veilig thuis zijn, kan ik hier meer openheid van zaken over geven.''

Fractieleiders van verscheidene politieke partijen werden later donderdag door de regering vertrouwelijk geïnformeerd over de zaak.