DEN HAAG - De daling van het aantal asielzoekers die de PVV voor ogen heeft, is wel degelijk gebaseerd op cijfers van het ministerie van Justitie.

De partijen die vorig jaar onderhandelden over de huidige coalitie, legden de beoogde immigratiemaatregelen voor aan ambtenaren van het ministerie.

Dat zei PVV-Kamerlid Sietse Fritsma tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zijn partijleider Geert Wilders had het bij de presentatie van het kabinet over een halvering van de instroom van niet-westerse allochtonen.

Brief

Maar uit een brief van toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) aan de informateur staat dat de beoogde maatregelen de instroom hoogstens met 15 procent zouden beperken.

Fritsma voerde aan dat die brief slechts over een deel van de voorgenomen maatregelen gingen. In een later gesprek met de ambtenaren over alle voornemens kwamen de hogere cijfers op tafel. Minister-president Mark Rutte bevestigde donderdag de lezing van Fritsma.

Instroom

Het aantal asielzoekers zou met een kwart kunnen dalen, reguliere immigratie met 30 procent, bleek uit de cijfers van Justitie.

Gezien de oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen, zou de instroom van deze groep kunnen halveren, luidde de conclusie van Wilders. Rutte noemde dat donderdag ,,geen vreemde gedachte".

Verwacht

De premier herhaalde dat de cijfers voor zijn eigen VVD en voor het CDA verwachtte uitkomsten zijn van het regeringsbeleid, maar geen doel op zich.

De partijen houden het in het regeerakkoord op een zeer substantiële daling van de instroom. Voor de PVV is een halvering van de komst van niet-westerse allochtonen wel een streefcijfer.

Onderbouwing

De oppositie vroeg om een verdere onderbouwing van de percentages die de PVV hanteert. Volgens Rutte ging het om conclusies die de onderhandelende partijen vorig jaar trokken op basis van gesprekken met ambtenaren.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat het parlement nu zijn controlerende taak niet goed kan uitvoeren. ,,Het kabinet houdt een deel van de cijfers achter. Hoe kunnen we de maatregelen van het kabinet beoordelen en de regering controleren als we niet van alle informatie beschikken?”

Gesprek

Zijn GroenLinks-collega Tofik Dibi wil nu een gesprek met dezelfde ambtenaren die vorig jaar de cijfers gaven. Hij is bezig met een brief aan Rutte en minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om dit te vragen.

PvdA en D66 ondersteunen dit. GroenLinks gaat ervan uit dat meer oppositiepartijen zullen volgen.