DEN HAAG – CDA-Kamerlid Ad Koppejan wil dat er binnen zijn partij een fundamentele discussie gevoerd gaat worden over de koers en de visie van het CDA. Dat laat hij weten aan NU.nl op de ochtend na opnieuw een zware verkiezingsnederlaag voor het CDA.

Ook op zijn website laat hij weinig heel van de huidige koers van de partijtop.

“Ik wil dat het CDA terugkeert naar het midden van het politieke spectrum”, aldus Koppejan, die vindt dat het CDA de afgelopen tijd teveel naar rechts is opgeschoven en zich daardoor te weinig onderscheidt van de VVD.

“Ik wil dat er zonder remmingen en taboes gepraat gaat worden over een nieuwe koers en visie van het CDA. Het is tijd voor politieke vernieuwing. Daarbij is geen ruimte voor vriendjespolitiek”, stelt de CDA’er. Volgens hem is het 'vijf voor twaalf' voor het CDA en is het tijd dat zijn partij zich in de coalitie gaat onderscheiden op immateriële onderwerpen.

Koppejan benadrukt dat hij CDA deelname aan het kabinet niet opnieuw ter discussie wil stellen. Ook wil hij zich niet uitspreken over de positie van sommige CDA’ers.

Rechtse koers

Koppejan vreest dat met de huidige 'eenzijdige rechtse koers' het CDA uiteindelijk definitief in de marge van de Nederlandse politiek zal verdwijnen, omdat in de strijd om de kiezersgunst op rechts de partij het verliest van de VVD.

Volgens hem is deze tendens alleen te keren als het CDA zich weer gaat richten op 'een gemeenschappelijk ideaal die het eigen belang en het groepsbelang overstijgt'.

Ook pleit hij voor een open partijcultuur, 'een cultuur waar mensen naar elkaar willen luisteren, elkaar niet verketteren of zwart maken'. Volgens hem is gebleken dat ook binnen het CDA het streven naar en behoud van macht niet het beste in mensen naar boven brengt.

Toekomst

Ook wil hij dat het CDA een heldere visie op de toekomst formuleert. Hij wil daarbij antwoord op de vraag: 'Stel, dat anno nu in Nederland geen politieke partij als het CDA zou bestaan, waarom zou het CDA dan vandaag onmiddellijk moeten worden opgericht?'. Hij wil dat elementen als kleurrijk, sociaal en duurzaam daarbij een plek krijgen.

De Zeeuw Ad Koppejan werd afgelopen zomer landelijk bekend toen hij zich, samen met collega-Kamerlid Kathleen Ferrier, openlijk uitsprak tegen samenwerking met de PVV.

Na een harde interne strijd en de goedkeuring door het congres gingen zij uiteindelijk toch akkoord, maar benadrukten het kabinet kritisch te blijven volgen.

Fractieberaad CDA