AMSTERDAM - De VVD stevent in de Randstad af op een overwinning. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht heeft de partij van premier Mark Rutte de overige partijen woensdag afgetroefd bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

In Zuid-Holland nemen de liberalen met 20,8 procent van de stemmen de koppositie over van het CDA dat zakt van 21,4 procent in 2007 naar 11,5 procent van de stemmen nu.

Tweede partij in de provincie is de PvdA met 16,3 procent en nieuwkomer PVV wordt met 14,5 procent de derde partij. De zetelverdeling zou uitkomen op twaalf voor de VVD, tien voor de PvdA, acht voor de PVV en zes voor het CDA.

D66 steeg van 2,6 procent naar 8,7 procent. GroenLinks daalde licht naar 5,4 procent. De ChristenUnie daalde van 6,9 naar 4,0 procent. De SGP van 4,3 naar 3,9. 50PLUS haalde 2,5 procent van de stemmen.

In Zuid-Holland moet de verkiezingsuitslag van de gemeente Rijnwoude nog binnen komen. Rotterdam gaf de uitslag nadat 86 procent van de stemmen waren geteld, Den Haag deed dat na telling van 95 procent.

Limburg

In de provincie Limburg, een traditioneel CDA-bolwerk, finishte de PVV net voor het CDA. Beide partijen krijgen tien zetels, maar de PVV haalde meer stemmen.

De PVV in Limburg begint donderdag al met de eerste coalitieonderhandelingen. Dat zei de Limburgse PVV-lijsttrekker Laurence Stassen donderdagochtend voor de regionale omroep L1.

Stassen zei daarbij niemand uit te sluiten maar een voorkeur te hebben voor samenwerking met VVD en CDA. Spijkers met koppen worden overigens pas na carnaval geslagen, dat in Limburg vanaf vrijdag tot en met dinsdag ieders agenda bepaalt.

Noord-Holland

In Noord-Holland stond de VVD net als vier jaar geleden op dertien zetels in de Provinciale Staten, nadat ruim 95 procent van de stemmen waren geteld. De liberalen worden gevolgd door de PvdA (twaalf zetels) en de PVV (zeven zetels). Het CDA is de grote verliezer en valt terug van tien naar vijf zetels.

Utrecht

De VVD is in de provincie Utrecht met 22,2 procent van de stemmen (20,1 in 2007) eveneens de grootste partij geworden. Het CDA was de grootste partij blijft nu steken op 12,2 procent. CDA moet ook de PvdA voor zich dulden met 14,6 procent van de stemmen. De VVD krijgt elf zetels, de PvdA zeven en het CDA zes.

D66 werd in Utrecht de vierde partij met 10,9 procent van de stemmen (4,1 procent in 2007). De PVV deed voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en haalde in Utrecht 10,4 procent van de stemmen. GroenLinks kwam uit 9,3 procent, de SP op 8,0 procent.

Noord-Brabant

In Noord-Brabant is voor het eerst in de geschiedenis het CDA niet de grootste partij. Volgens een exitpoll die de provincie onder 6000 Brabantse kiezers liet houden, houdt de partij nog maar negen van de achttien zetels over. De VVD wordt met twaalf zetels de ook grootste partij in Provinciale Staten van Noord-Brabant.

De PVV krijgt veel minder zetels dan werd verwacht en gepeild en komt vermoedelijk uit op vijf zetels.

De drie partijen die sinds 1974 de coalitie vormen in de Brabantse Staten komen uit op de kleinst mogelijke meerderheid. CDA, VVD en PvdA zouden samen 28 van de 55 zetels hebben.

PVV

De PVV heeft tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen gekregen in Venlo. In totaal koos 23,9 procent van de stemmers in die plaats op de partij van Geert Wilders, die in Venlo is geboren. De VVD kreeg 20,8 procent van de stemmen, ten opzichte van 17,3 procent vier jaar geleden.

Amsterdam

De PvdA is woensdag net als vier jaar geleden de grootste partij geworden in Amsterdam. De partij haalde 28,6 procent van de stemmen, bijna 5 procent meer dan in 2007, toen de partij 23,7 procent behaalde.

D66 deed het in de hoofdstad bijzonder goed. Zij kreeg 15,5 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was dat nog 5,9 procent. D66 werd daarmee in de hoofdstad groter dan de VVD, die 15,3 procent van de stemmen kreeg. In 2007 kregen de liberalen nog 17,6 procent van de stemmen.

Het CDA verloor ook in Amsterdam en haalde nu 3 procent van de stemmen, tegen 7,1 procent in 2007. De PVV behaalde in Amsterdam 8,4 procent van de stemmen.

345info

Lees hier de politieke reacties op de uitslagen

Volg de Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive