AMSTERDAM - Bij de Provinciale Statenverkiezingen lijken de regeringspartijen VVD en CDA samen met hun gedoogpartner PVV net geen meerderheid in de Eerste Kamer te halen.

Zestien voor de VVD, elf voor het CDA en tien voor de PVV, zo is na ruim 98 procent van de stemmen geteld de prognose, waarbij de verkiezingsuitslag is omgerekend naar de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

Van een paar gemeenten moet de voorlopige uitslag nog binnenkomen. Mogelijk gebeurt dat pas in de loop van donderdag.

Zetels

De Senaat telt 75 zetels, en heeft 38 zetels nodig voor een meerderheid. Rond 3 uur donderdagochtend staat het zetelaantal op 37, maar bij het tellen van 75 procent van de stemmen stond de coalitie nog op 38 zetels.

De PvdA haalt volgens de laatste prognose veertien zetels en is daarmee de tweede partij in de Eerste Kamer. De SP haalt acht zetels, D66 zes, GroenLinks vijf en de ChristenUnie twee. De SGP komt op een zetel, net als de Partij voor de Dieren. De laatste zetel is voor 50PLUS van Jan Nagel.

345info

De opkomst lijkt fors hoger te zijn dan vier jaar geleden. Volgens de prognose komt de opkomst uit op 55,9 procent, tegen 46,4 procent bij de Statenverkiezingen van 2007.

Lastig

Een precieze voorspelling is lastig. Dit heeft er meer te maken dat in de prognose ervan uitgegaan wordt dat leden van de Provinciale Staten op 23 mei op de Eerste Kamerkandidaten van hun eigen politieke kleur zullen stemmen. Zekerheid daarover is er niet.

Een andere complicerende factor is dat stemmen uit de verschillende provincies een ander gewicht in de schaal leggen. Een Statenlid uit Zuid-Holland heeft een zwaardere stem dan een Statenlid uit Flevoland. Dat hangt samen met het aantal inwoners van de provincie.

Ook hoe de verdeling van restzetels uitpakt is moeilijk voorspelbaar.

PVV

De PVV is in één klap de grootste partij geworden in Limburg, de thuisprovincie van Geert Wilders. De PVV verwierf woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen 20,6 procent van de stemmen, wat neerkomt op tien zetels.

Ook het CDA sleepte tien zetels in de wacht met 19,4 procent van de stemmen. Het CDA leverde flink in; vier jaar geleden stegen de christen-democraten met 35,3 procent nog met kop en schouders boven de andere partijen uit.

Slotdebat

Het slotdebat dat de NOS woensdag aan het eind van de verkiezingsavond had willen uitzenden gaat niet door. Dit heeft de NOS tijdens de uitzending over het verloop van de Provinciale Statenverkiezingen laten weten.

Diverse partijen wilden niet aan het debat meedoen, omdat de uitslag van de verkiezingen nog te onzeker is.

Moeilijk

VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Loek Hermans erkent dat het voor het kabinet "heel erg moeilijk'' wordt als het geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

"De duidelijkheid van het kabinetsbeleid kan onder druk komen te staan'', zei Hermans woensdag in een eerste reactie.

Verhagen

CDA-vicepremier Maxime Verhagen sprak zijn achterban toe. Volgens hem is het verlies groot, maar minder groot dan verwacht. Hij noemt deze verkiezingen de start van herstel van vertrouwen in het CDA.

Omdat het CDA momenteel geen leider heeft werd Verhagen geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, lijsttrekker Eerste Kamer Elco Brinkman en interim-partijvoorzitter Liesbeth Spies.

PVV-leider Geert Wilders sprak van een "geweldig resultaat''. Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft nog hoop dat zijn VVD samen met het CDA en gedoogpartner de PVV uitkomt op een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer.

Volgens Rutte is het "een razendspannende avond’’, die erg doet denken aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni vorig jaar.

Geweldig blij

PvdA-leider Job Cohen is geweldig blij met de uitslag van de provinciale verkiezingen.

"Deze uitslag is niet slecht voor de PvdA en voor het land is die geweldig’’, aldus Cohen. Hij doelde hiermee op de minderheid die de coalitie van VVD, CDA en PVV leek te halen in de Senaat.

Lees hier de politieke reacties op de uitslagen

Volg de Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive