KRALENDIJK - De opkomst bij de Eilandsraadsverkiezingen die woensdag worden gehouden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is niet hoog.

Op Bonaire was aan het begin van de middag (lokale tijd) nog geen 20 procent van de mensen gaan stemmen, op Saba had om twee uur 's middags 30 procent gestemd.

Een reden voor de lage opkomst op de zogenaamde BES-eilanden ligt volgens sommigen in het feit dat de stemtijden flink zijn verlengd in vergelijking met voorgaande verkiezingen. Mensen hebben daardoor langer de mogelijkheid te gaan stemmen.

Werkgevers hoeven daarom hun personeel ook geen vier uur meer vrij te geven op een verkiezingsdag. Ambtenaren op de eilanden hebben wel een deel van de dag vrij gekregen om hun stem uit te brengen.

Nederlandse gemeenten

Op de drie eilanden worden woensdag verkiezingen voor de Eilandsraad gehouden. Sinds 10 oktober 2010 zijn de voormalige Antilliaanse eilanden bijzondere Nederlandse gemeenten. De verkiezingen worden dan ook volgens Nederlandse regels gehouden.

Regels

De bevolking is de afgelopen weken uitgebreid op de hoogte gebracht van de veranderende regels. Die behelzen onder meer verkiezingen op woensdag in plaats van vrijdag, de langere 'Nederlandse openingstijden' van de stemlokalen, de wijzigingen van de stembiljetten zonder partijkleuren en foto’s van de partijleiders en de introductie van stemmen per volmacht.