SNEEK - Oud-staatssecretaris Klaas de Jong Ozn. (ARP en CDA) is maandag overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt in een advertentie in diverse dagbladen. Hij is 85 jaar geworden.

De Jong Ozn. ('Oebele's zoon') was namens de ARP staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Hij volgde zijn partijgenoot Antoon Veerman in 1975 op, toen die om gezondheidsredenen opstapte.

In het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981) vervulde hij hetzelfde staatssecretariaat namens het CDA. De ARP was een van de partijen die opgingen in het CDA.

Als staatssecretaris hield De Jong zich vooral bezig met het voortgezet onderwijs. Hij spande zich onder meer in voor hervorming van het middelbaar beroepsonderwijs.

Wetsvoorstel

Ook verdedigde hij in 1981 met succes een wetsvoorstel in de Tweede Kamer dat het verschil tussen gymnasium alfa en bèta en atheneum alfa en bèta zou opheffen.

De CDA'er was ook leraar Nederlands, rector, kerkhistoricus en publicist. Hij schreef nog regelmatig artikelen voor het Friesch Dagblad.

Maandag verscheen in die krant het laatste artikel van zijn hand, blijkt uit de website van deze krant. De Jong Ozn. was de vader van schrijver Oek de Jong.